logo 17 SALT

17 SALT

Mapa sonor de SALT.

Tradició

El món en miniatura

Compartit per :
pedagògic

El garatge-taller d'en Moisès Auguet és un veritable museu amb objectes en miniatura presidit per una maqueta de la Catedral de Girona, però on s'hi pot trobar també el castell-casino de Peralada, l'església de Sant Gregori, l'edifici de la Punxa, i molts altres joies arquitectòniques.

Als seus 78 anys, en Moisès 
és un home afable, minuciós i amb molt d'enginy; abans de jubilar-se feia de planxista, però ara passa bona part del seu temps elaborant maquetes.

"Mira, per fer aquest teulat de l'església d'Aiguaviva vaig utilitzar catifes d'aquestes de goma que venen a les botigues dels xinos, per cobrir les parets de l'església de Campllong vaig posar paper d'escata (de lija), i per construir la Catedral de Girona vaig fer tallets d'unes cortines de bambú que també venen als xinos; però el que més utilitzo són els llistons de fusta de les caixes de fruita, els tallo segons em convingui i amb això vaig construint, com si fossin rajols", explica orgullós en Moisès.
Realment és una meravella.
Quan li pregunto pel procediment que utilitza i si fa servir les escales per fer aquestes maquetes tan acurades, ell contesta:
"Jo no en se res d'escales!! Jo vaig a un lloc i si vegi algun edifici que m'agrada faig una foto, després un dibuix, busco el material necessari i m'hi poso".

Però al garatge d'en Moisès no només hi ha maquetes d'edificis, sino també d'instruments musicals, carruatges, eines del camp delicadament col·locades en una vitrina; és com fer una viatge a través del temps i l'espai.

"Aquest carruatge d'aquí és una rèplica del carro d'escombraries que hi havia aquí a Salt als anys 40, que anaven tirats per burros; i aquest d'aquí, una mica més gran, és a on portaven la carn des de l'escorxador a les carnisseries", explica.

En Moisès té obres escampades per diferents indrets de la comarca, i han estat exposades a espais molt diversos. De fet, si aneu a la biblioteca Iu Bohigues podreu veure una rèplica magnífica de l'edifici de la Coma Cros. Però el que jo us recomano és que passeu pel carrer Sant Dionís, a l´última casa abans de la Coma Cros i, si trobeu el garatge d'en Moisès obert, pareu un moment per contemplar les seves obres, segur que us les ensenya amb molt de gust. Ah! I demaneu-li que obri els llums de les maquetes, és realment espectacular.